Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 46. SZÁM - 2008. november 20.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Nem hiszed, mi mindent lehet tapasztalni kis országunkban! Az egyik városban rácsodálkoztam az iskolai szupertáblára. Nem olyan nyikorgós fekete tábla fehér krétával, mint a szocializmus nehéz éveiben volt. Egy frászt! Ez már a 21. század, a tábla is egyesíti az iskolai tábla és a számítógép előnyeit.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Kaposváron 1947-ben egy barátom édesapja gyakran elhívott bennünket kommunista röpcédulákat ragasztani. Aztán lassan bevont a mozgalomba. Megfogott a marxizmus igazsága. Építőtáborban dolgoztam görög, volt partizán fiatalokkal Dunaújvárosban.
 

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

Az ötlet bevált. A közel 14 ezer lakosú Sárbogárdon Juhász János polgármester fogadta a pártelnököt. Nem titkolta, hogy egykor az MSZP színeiben volt a város első embere, de csalódott az MSZP politikájában. Ma független polgármester, akit a polgári oldal támogat. A városban 9-10 százalékos a munkanélküliség, de az emberek többsége a környező nagyvárosokba jár dolgozni.
[
tovább a teljes cikkre]

 

Búza Róbert életében fontos volt a múlt csütörtök. Amióta vállalkozott arra, hogy fiatalemberként a Pest megyei Nagykáta térségében képviseli a Munkáspártot, és KB-képviselőként mindent megtesz a párt szervezéséért, először látogatott el ide a Munkáspárt elnöke.

[tovább a teljes cikkre]

Döbbenet, az állampolgárok jó része azt sem tudja, mi az az ajánlószelvény! Meg sem kérdezik, kinek lesz. Ha elmagyarázzuk (kis fehér boríték névre szólóan), megkeresik, beírják, amit mondunk, odaadják. Vagy csak aláírják, a többit töltsük ki mi.
  Tény, nem tértünk ki a részletekre. De az tisztességes, hogy a nagy pártok diákmunkások hadát fizetik, és őket küldik ki gyűjteni? Mi nem hazudtunk. Ha kérdezték, megmondtuk, kik vagyunk, kinek gyűjtünk.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Vélemény

Magyarul kifejezve: a forradalmi marxista irányzat fantázia szüleménye, nincsen valóság-alapja. Mi kommunisták tehát nem léteztünk, harcunk a horthysta-fasisztoid diktatúra ellen fikció volt csupán. Ilyen messzire még Horthyék sem mentek el. Ők nagyon is tudták, hogy a kommunisták nem fantomok, hanem hús-vér forradalmárok, akik áldozatos harcot vívtak a fasizmus-kapitalizmus ellen.

   [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Politika

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico a múlt hétvégén Révkomáromban igyekezett rendezni a magyar-szlovák viszonyt. A problémák világosak: a dunaszerdahelyi futballbotrány, a szlovákosított magyar helységnevű tankönyvek, zászlóégetés Budapesten, a Nemzeti Őrsereg felvidéki demonstrációja.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

Grósz nem nagy szónok. De mindenki emlékszik nagy megszólalásaira, amikor mindenkinél jobban megértette az emberek érzéseit. 1985 áprilisában, a Vígszínházban Grósz szavait olyan fergeteges taps fogadja, amilyet a Kádár-rendszer utolsó éveiben már az Öreg sem kapott. „Vannak azonban, akik mostanában mind gyakrabban és mind számonkérőbb hangsúllyal kutatják, kik is csinálták az ötvenes éveket. Ne keressék őket! Itt vagyunk!”

[tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

A Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának 90. évfordulójára a Munkáspárt ismét kiadta a párt első lapjának, a Vörös Újságnak az első számát. Az ezer számozott példányból még néhány megvásárolható 500 forintos áron a Munkáspárt Baross utcai központjában.

[tovább a teljes cikkre