Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 5. SZÁM - 2008. január 31.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Harminc ezüstpénz
Gyurcsány és az MSZOSZ vezetői megegyeztek abban, hogy az „új társadalombiztosítási pénztári rendszer felügyeletében megteremtenék a lehetőséget a munkavállalók és a munkaadók képviseletére.“ Éljen, győztünk! - mondhatják a szakszervezeti főnökök.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Ülésezett a Központi Bizottság
Január 26-án megtartotta idei első ülését a Munkáspárt Központi Bizottsága. A testület meghallgatta Thürmer Gyula pártelnök tájékoztatóját a következő időszak legfontosabb politikai feladatairól, és a párt szervezeti és káderhelyzetéről.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Munkáspárt állásfoglalása a március 9-i népszavazásról
A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja a 2008. március 9-re kiírt népszavazást. Egyetértünk azzal, hogy az emberek életét alapvetően befolyásoló kérdésekben magukat az embereket kell megkérdezni, és nekik kell dönteniük.
[tovább a teljes cikkre]

 

Az aláírás mindenhol elindult
Az aláírásgyűjtés mindenhol elindult. Az első tízezer aláírás már a központban van - fele a megyékből, fele Budapestről. De a teljesítmény nagyon különböző. Van olyan megye és fővárosi régió is, ahonnan csupán egy-egy párttag, "magányos harcos" küldött egy-egy ívet. Ez a kép állt össze a KB hétvégi üléséig.
[tovább a teljes cikkre]

 

Balassagyarmat: ismerik a Munkáspártot
Fiatalok és idősek közösen "zárták le" a múlt szerdán Balassagyarmat belvárosát. Amerre a szem látott, mindenütt munkáspárti aktivisták szólították meg az embereket.
[tovább a teljes cikkre]

 

Hideg órák Salgótarjánban
A múlt szerdán Balassagyarmat után a megyeszékhelyre is ellátogatott Thürmer Gyula, a párt elnöke.
[tovább a teljes cikkre]

 

Debrecen: négy és fél óra alatt közel 700 aláírás
Ennyien vagyunk! De ennyien viszont tényleg vagyunk, és tényleg dolgozunk! - mutatott rá Edelényiné Nagy Mária megyei elnök a kis csapatára.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belföld

Mit kell tudni a Munkástanácsok Országos Szövetségéről
A Munkástanácsok Országos Szövetsége keresztény szellemiségű szakszervezeti szövetség. 1989 augusztusában a Herendi Porcelángyárban az MDF támogatásával jött létre az első munkástanács, amelyet még számos követett, és együtt hozták létre 1990-ben a Munkástanácsok Országos Szövetségét.
[tovább a teljes cikkre]

 

Tudja-e, hogy...
Tudja-e, hogy a rendszerváltás idején mindenkit arra ösztönöztek, hogy vegye meg a lakását, nem számolva a későbbi gondokkal?
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

A KB-képviselők oldal: a Munkáspárt politikai jelenléte
Legutóbbi számunkban áttekintettük, hogy milyen eszközökkel teljesítheti a Központi Bizottság képviselője három feladatának egyikét, A Szabadság terjesztését. Nézzük ma a második feladatot, a Munkáspárt politikai jelenlétének szervezését.
[tovább a teljes cikkre]

 
Mozgalom

Két VIT - két szocialista országban
1953-ban Bukarestben került sor a IV. Világifjúsági Találkozóra, itt 30.000 fiatal vett részt 111 országból, jelszava a „Békéért és barátságért“ volt.
[tovább a teljes cikkre]

 

Védnökség a mártírsírok felett
Fehér Lajos
A Munkáspárt nagy-budapesti szervezetei védnökséget vállaltak a Fiumei úti sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál található mártírsírok gondozása felett. A Szabadság újságban ezen a héten Fehér Lajost mutatjuk be.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
Nem születünk katonának Nem születünk katonának. - írta Konsztantyin Szimonov. Mi hozzátehetjük: osztályharcosnak sem születünk. Az osztályharcot meg kell tanulnunk. Hozzá kell formálódnunk. Marx és Engels a Kiáltvány első fejezetében ezt az utat írják le, a tulajdon nélküli dolgozó fejlődését a tudatlan, becsapott munkástól az edzett osztályharcos emberig. Ez az a munka, amit mi, a Munkáspárt végzünk.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

E-mail Amerikából
Az üzleti biztosítás bája
A népszavazási aláírásgyűjtéssel kapcsolatos internetes felhívásunkra többen reagáltak. A napokban küldték el szerkesztőségünknek egy, az USA-ban tanuló magyar egyetemista levelét, amit az alábbiakban közzéadunk.
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Nyomás a képviselőkre
Terjed a gyulai példa
Elsőként a gyulai pártszervezetünk fordult állásfoglalással a térség szocialista képviselőjéhez, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az üzleti alapú társadalombiztosítási törvény megszavazásával a szocialista párt semmibe veszi a társadalom többségének, s így saját szavazóik akaratát is.
[tovább a teljes cikkre]

 

Pécsi kommunisták értekzelete
A pécsi pártszervezet január 11-én Szemely községben tartotta meg évértékelő értekezletét. Az értekezletre a pártvezetőség elnöksége több pártonkívülit is meghívott. A pártszervezet elnöke Gelb Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Zentai József, a párt megyei alelnöke számolt be a Központi Bizottság 2007. december l5-i üléséről.
[tovább a teljes cikkre]