Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 11. SZÁM - 2009. március 19.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Volt egyszer háború, nem az Óperenciás tengeren túl, hanem itt, a közvetlen közelünkben, Jugoszláviában. Tíz esztendeje annak, hogy a NATO 19 tagországa, köztük Magyarország háborút indított a Jugoszlávia ellen.

[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Dolgoztunk. Vidéken és a fővárosban is. Új szervezetek alakultak, egyre többen szimpatizálnak a Baloldali Fronttal. S ami nagyon fontos: sok helyütt önálló ötletekkel álltak elő a srácok. A szó jó értelmében véve ők hajszolták bele az újabb és hatásosabb akciókba az országos vezetést.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

 „A Munkáspárt ma itt, Budapesten, Táncsics és Kossuth egykori börtönénél emlékezik a forradalom és a szabadságharc ünnepére.
  Ma mi is kokárdát öltünk, a magyar nemzet színeit. Március 15-ét ünnepeljük, a forradalom, a szabadságharc ünnepét. Petőfit ünnepeljük, Jókait, Vásárhelyit, a pesti ifjakat. Ők utcára mentek a társadalmi haladásért, fegyvert fogtak a szabadságért és a szerelemért.

 

 

  [tovább a teljes cikkre] 

  

 

 

Történelem

„A mi kora lelkünk / Attila ugarján / Táblabírók földjén / Szenvedő szerelmünk” szerzője 1799. április 21-én született Ácsteszéren. Jobbágy származása kivetült egész életének lázas, szabadságharcos jellegére. Népszerűsége Kossuthéval vetekedett, kivált a parasztság körében. „Oh mennyit mondhatnék én a robot, s egyéb úri tartozások miatt történtekről, mik keblemet föllázíták”

 

 

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

 

Munkáspárt

„Mindig van a táskámban 15-20 szórólap, 2-3 „Szabadság”, régebbi számok és a legújabb is, mivel bármikor ismerősbe, barátba, rokonba (akár régen látottakba) ütközhetek. Így adhatok nekik információt, s könnyebben tudom elkérni tőlük előre a kopogtatócédulájukat. Az összes szomszéddal, ismerősömmel, barátommal ezt már előre lebeszélem:

 

 

 

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

 

Mozgalom

Esztergomban, a Suzuki gyár előtt ismét tiltakoztak a Munkáspárt tagjai a munkásokat, köztük a Suzuki gyár dolgozóit érintő újabb intézkedések ellen.

 

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

– Fajgyűlölet midig is volt és lesz is ebben az országban, amikor sokan bajban vannak – feleli. Manapság rosszul mennek a dolgok. Mi is válságosan élünk, szegényen. Több munkát kellene adni az embereknek, és nem ezrével elbocsátani őket.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Az Egyesült Államok és más tőkés erők tanultak 1956 tapasztalataiból. 1989-ben olyan ellenforradalomra törekedtek, amely vér nélkül megy végbe, nincsenek elválasztó barikádok, és az átlagember szinte észre sem veszi, hogy rendszerváltás megy végbe. A magyar ellenzék nem rendelkezett erővel ahhoz, hogy egy nyílt küzdelemben szerezze meg a hatalmat, ezért belement ebbe a változatba. A hatalmon lévő MSZMP vezetésében eluralkodott az a nézet, hogy a rendszerváltás elkerülhetetlen.

[tovább a teljes cikkre

 

 

 

Aktuális

A Csongrád megyei kommunisták tudják, hogy mit vár el tőlük a párt: a megyében is meg kell állítani a területi listát a parlamenti választásokon. Az EP-választások ehhez jelentenek jó felkészülési lehetőséget. Csongrádban nem könnyű a helyzet, de a feladatot meg lehet oldani. Ezekről a kérdésekről esett szó Thürmer Gyula múlt heti szentesi látogatásán, ahol megbeszélést folytatott Zsiga Tamás megyei elnökkel és a Munkáspárt több helyi vezetőjével. A munkáspárti csapat ellátogatott Szentes új büszkeségébe, a légimentő szolgálat bázisára, ahol megismerkedtek a légimentés mai helyzetével

[tovább a teljes cikkre