Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 2. SZÁM - 2009. január 15.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Gáz van! – mondja a kormány. Illetve, gáz nincs! Ezért van gáz. Az elmúlt héten hideg volt, de hát többségünk életében volt már ilyen. Mit lehet tenni? Elővettük a régi pulóvert, a jégeralsót, fölöltöztünk. A Gyurcsány-kormánynak a nagy hidegben mindjárt melege lett. A közvélekedés szerint ugyanis ez a kormány addig él, amíg a hideg hónapok után megjön az első gázszámla. Hogy így lesz-e, majd meglátjuk! Mit lehet tenni? A hidegért nem lehet az oroszokat okolni.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Mondhatom, hogy beleszülettem a kommunistaságba, a szó szoros értelmében. Anyai nagyapám ‘19-es vöröskatona, majd a felszabadulás után első elnöke a kommunista pártnak Kapuváron. Apám lelkes, fiatal cselédember volt, s már 1945-ben kiemelte a párt, hogy politikai területen dolgozzon.

  [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

A Munkáspárt ezen a választáson megtett mindent. Mindent?
  Vagy csak ezzel nyugtatjuk magunkat? A szavazatok 0,76 százalékát értünk el, jóval kevesebben mentek el ránk szavazni, mint ahány ajánlószelvényt kaptunk. Meglehet, volt választókerület, ahol még azok sem mentek el, akik biztosra ígérték, akár olyanok is, akik magukat kommunistának tartják. Kommunisták?
  Mindez nem újdonság, minden eddigi választáson találkoztunk ezzel. A Ferencvárosban most Paulik Péter sikere érdekében jobban dolgozott a párt, mint korábban. Jobban, vagy megint csak nyugtatjuk magunkat?


[
tovább a teljes cikkre]

 

Azt mondják, a télen született gyerekek fázósabbak. Hát ez rám tökéletesen igaz. Még éppen be lehetett tenni a karácsonyfa alá. Ettől függetlenül semmi nem tart vissza, hogy a ház előtt elsöpörjem a havat, lesózzam a járdát.
  Nem is ettől fázom.

   [tovább a teljes cikkre] 

 

 

 

 

Palesztina

A rendőrség szerint mintegy hatezer, a rendezők szerint 25 ezer tüntető vonult fel szombaton Párizsban a társadalmi szervezeteket, baloldali politikai pártokat és szakszervezeteket tömörítő Nemzeti Közösség a Palesztinok és az Izraeliek közötti Igazságos Békéért mozgalom felhívására. „Állítsátok meg az öldöklést”, „Szankciókat Izrael ellen” – volt olvasható egyebek között a tüntetők transzparensein. Más francia városokban - köztük Lyonban, Marseille-ben és Toulouse-ban – is voltak hasonló tüntetések.

[tovább a teljes cikkre] 

Izrael tizennegyedik napja folytatja bűnös agresszióját a Gázai övezetben. Izrael iskolákat és óvodákat bombáz. Lakóházakat, közintézményeket pusztít el. Több mint 600 palesztin felnőtt és gyermek lett az izraeli pusztítás áldozatává. Az izraeli agresszió humanitárius katasztrófával fenyegeti a térséget.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Belföld

Rendvédelmi szerveink pedig nem tudnak eredményt felmutatni, a tehetetlenségük miatt pedig a szélsőségesek eljutottak a tojásdobálástól a gyilkosságokig.
  Nem, nem egy elszigetelt esetről van szó! Nem olyanról, amit tökéletes bűntényként elkövettek, hiszen csak a cigányok ellen 2008-ban, 51 (!) megnevezhető támadás történt! A támadások zömét egy és ugyanaz a csoport követte el, ezt most már a hatóság is elismeri
.

[tovább a teljes cikkre] 

Meggyalázzák – az országot több mint 30 évig irányító! – Kádár János sírját a Fiumei úti temetőben. A főtitkár földi maradványainak nagy részét, valamint a felesége hamvait tartalmazó urnát ellopják, a sírt megrongálják. Az esetnek nem csak nálunk, hanem Európa-szerte is nagy a visszhangja, hisz ép ésszel nehéz felfogni – megérteni, elfogadni pedig egyáltalán nem lehet akár a sírgyalázás tényét –, hogyan tudnak emberek ilyet tenni!?

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

 Ha nincs a szocializmus, a szegény szabó gyereke sohasem végzi el az egyetemet, s nem nyílik meg előtte az érvényesülés útja. 1957-65 között Bács-Kiskun megyében Pozsgay vezeti a pártoktatási igazgatóságot, a megyei pártbizottság ideológiai főnöke lesz.

[tovább a teljes cikkre

 

 

Aktuális

Munkáspárt

Ferencváros

a választásnak nincs vége!

[tovább a teljes cikkre