Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 16. SZÁM - 2009. április 23.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Az SZDSZ előállt legújabb ötletével. A nyári időszakban a főváros néhány forgalmas útján hozzunk létre mesterséges akadályokat, azaz dugókat, s a pesti autós majd így át fog szokni a tömegközlekedésre. Eddig a liberális ötlet. Remek. Legalább olyan remek, mint a ferencvárosi választásokon bedobott liberális javaslat:
[tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Hát nem családi indíttatásból. Kulákgyerek voltam. 1952 őszén közölték a fuvarosokkal, hogy egy új céget hoznak létre. Fel kellett ajánlani a fogatokat. Apám sokat dolgozott, de a kapott pénz egy heti élelemre sem volt elég. Ma feketemunkának hívják, amit végzett. Ugyanabban az évben volt egy felvonulás, amin részt vett a bátyám. Vele tartottam.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

EP-Kampány

A múlt csütörtök budapesti kampánynap volt. Kajli Béla budapesti elnök és Fogarasi Zsuzsanna alelnök vezetésével egész napos rendezvénysorozatot szerveztek Budapesten. Reggel Újbuda, majd Pesterzsébet, végül Zugló és Csepel következett.

  [tovább a teljes cikkre]  

Lapunk megjelenésekor alig több mint egy héttel leszünk a június 7-i európai parlamenti választás előtt. Az alábbiakban a pártszervezeteink néhány választási feladatára hívjuk fel a figyelmet, illetve az alapvető szavazási tudnivalókat idézzük fel.

     

[tovább a teljes cikkre]  

 

A június 7-i európai parlamenti (EP) választás tétje az, hogy Magyarország megerősíti-e pozícióit az Európai Unióban, képes-e a mostani válságra olyan megoldást találni, amely a magyar gazdaság lehetőségeit használja ki, vagy továbbra is eladjuk magunkat a külföldnek - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke múlt kedden, Kecskeméten.

  [tovább a teljes cikkre]  

 

A nemzeti össztermék legalább 10 százalékát kellene az egészségügyre költeni – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a múlt csütörtöki csepeli kampányrendezvényen. „Nem közös európai hadseregre kell költeni a pénzt, hanem egészségügyre, gyógyításra, megelőzésre!”

  [tovább a teljes cikkre]  

A Munkáspárt anyagilag takarékos kampányt tud folytatni. Tudtuk, mi csak magunkra számíthatunk. Pénzben, szervezésben, személyes odaadásban. Nincsenek százmilliós állami pénzeink, mint a parlamenti pártoknak. Nekünk csak az „Egynapi jövedelmet az EP-választásra!” akcióban összegyűlt egy-két millió állt rendelkezésünkre.

  [tovább a teljes cikkre]  

 

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt európai parlamenti listáján nincsenek milliárdos „sztár-közgazdászok”, magukat magyar hazafinak csúfoló Habsburg-ivadékok. Nem szerepel a munkáspárti listán „dísz-kisebbségi”, „dísz-fiatal”, s nem jelölünk valakit csak azért, mert éppen kettessel kezdődik a személyi száma.

  [tovább a teljes cikkre]  

A 2009. évi Európai Parlamenti választások előestéjén hozzátok fordulunk. Hozzátok, munkásokhoz, kis agrárvállalkozókhoz, szakszervezeti tagokhoz, a békemozgalmak, nőmozgalmak, ifjúsági szervezetek tagjaihoz, a demokratikus jogokért, a nép szabadságjogaiért, a nemzetközi szolidaritásért, az EU és a NATO-szerződések ellen küzdő mozgalmak résztvevőihez.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

Ma 2009-et írunk. Bajnai Gordon a napokban bejelentette, hogy elsődleges céljai közé tartozik a kormánynak az, hogy megakadályozzák, hogy a deviza-lakáshitelesek ne kerüljenek az utcára. Hát kérem, ide jutottunk, cirka 20 év után, a nagy átverés után, melyet a kapitalista urak finomkodva,

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Kultúra

A Döbrentei Kornélok, Csurka Istvánok és Csoóri Sándorok nyomasztó világában üdítő élmény a proletárköltő verseit olvasni. A rímekbe öntött tisztaság és emberség jut annak osztályrészéül, aki Csepeli Szabó Béla köteteit veszi kézbe.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Történelem

Az 1970-es években megnőtt a kőolaj ára. A kőolajat termelő országok és az energetikai cégek jelentős nyereségre tettek szert. Ezek a pénzek – némi leegyszerűsítéssel – a nyugat-európai bankokban kötöttek ki. A tőke természete az, hogy odamegy, ahol több a haszon. A bankok eleinte jó kamatot jelentettek.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

Június 3-án, szerdán 4 órakor
MUNKÁSPÁRTI KAMPÁNYZÁRÓ
a Parlament mellett – a József Attila szobránál

[tovább a teljes cikkre]