Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 25. SZÁM - 2009. JÚLIUS 2.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Madarat tolláról, kormányt az ünnepeiről lehet megismerni. A Bajnai-kormánynak rohadtul jól jött, hogy épp mostanra, a válság időszakára esik az egykori határnyitás 20. évfordulója. Most egy pillanatra el lehet játszani, hogy nagy ország vagyunk, amely beleszól a világtörténelembe. Persze, ez már nem így van, de olyan jól esik rá emlékezni.
[tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

– Azt hiszem, nagyon egyszerűen. Nagyszüleim, szüleim parasztok, szervezett munkások voltak. Szüleim párttagok. A családban természetes volt a politika iránti érdeklődés, a közösség iránti felelősségérzet, mások megbecsülése, tisztelete, a hazaszeretet. Így teljesen egyértelmű volt az úttörőmozgalom, a KISZ-tagság.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

A fiatalok a reggeli műszakváltásra érkeztek a helyszínre, és azonnal munkához is láttak. Tudták, mi a dolguk, hiszen a korábbiakban Vári Andrea és Kovács Gábor, új debreceni fronttagok elmentek a gyárhoz, és pontos információkkal szolgáltak az időpontról, a dolgozók létszámáról, a feladathoz legalkalmasabb színhelyről.

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Magyarország

Szégyenletesnek tartjuk, hogy magyar katonák külföldön szolgálják idegen nagyhatalmak, – elsősorban az USA – érdekeit, és a csatlós magyar kormány asszisztál ahhoz az agresszív imperialista politikához, amely állandó terrorban és elnyomásban tartja az afgán népet.
 Különösen vérlázító a magyar katonák afganisztáni jelenléte annak tudatában,

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

Két nagy brazil párt, illetve a pártokhoz tartozó alapítványok szerveztek június végén nemzetközi szemináriumot Sao Paolóban. A szociáldemokrata jellegű Brazil Dolgozók Pártja a 2006-os képviselőházi választásokon a szavazatok 15 százalékát, a szenátusi választásokon pedig 11 százalékát kapta.

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 

Vélemény

Undorító volt látni, hogy a bankok, uzsorások által adósságcsapdába juttatott embereket egyetlen megmaradt értéküktől, a lakásuktól fosztják meg a pénzkeselyűk. Üdvrivalgással fogadták a töredékértéken megszerzett lakásokat, semmi szánalmat nem éreztek az utcára került családok további sorsa iránt. Ezeket a tisztességtelenségeket a kapitalista „jóléti” állam szemrebbenés nélkül eltűri!

  [tovább a teljes cikkre] 

 

 
 

Történelem

A szocializmus éveiben az állampolgárok utazását korlátozták. Részben anyagi okok miatt, magyarán kevés volt a külföldi deviza. Másrészt politikai okok miatt. Ne feledjük: a hidegháború, a kapitalizmus és a szocializmus közötti világméretű harc évei. Magyarország vezetése is tisztában volt azzal, hogy a tőkés erők a külföldi utazásokat is felhasználhatják a magyar állampolgárok megnyerésére, manipulálására. Az utazások korlátozása nem a szocialista országok sajátossága volt.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

Zelaya elnököt 2005-ben választották meg. Az alkotmány, amely megköti a kezét, még 1982-ból származik, s a külföldi nagytőkével szoros kapcsolatban lévő hondurasi nagytőke érdekeit fejezi ki.  Zelaya elnök a tömegekre próbál támaszkodni az alkotmány megváltoztatásában. Javaslatát számos szakszervezet és tömegszervezet is támogatta.

[tovább a teljes cikkre]