Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 18. SZÁM - 2010. május 07.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Május 5-én itthont „számos társadalmi szervezet, szakszervezet és párt támogatásával” a görög követség elé vonultak. Az idézet nagyjából azt jelenti, hogy ott volt a „Munkáspárt 2006”, a Zöld Baloldal, a Magyar Egyesült Baloldal, és más szervezetek, amelyek vezérkara lényegében ugyanaz a néhány fős kör. A híradások szerint 30 fő. A képeken még ennyi sem látszik.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Interjú

– 1948-ban lettem párttag. Ötvennégy év után kimaradtam a pártból, de kommunista vagyok és támogatom a pártot, még ha kötöttségeket nem is vállalok. Szüleim is igaz kommunisták voltak, ezt az utat járom gyerekkorom óta.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Mozgalom

 

„Európa népei, keljetek fel!” – ezt a feliratot olvashatták az athéniak kedd reggel, ha az Akropoliszra néztek. A Görög Kommunista Párt körülbelül száz szimpatizánsa hajnalban lefűrészelte a lakatokat a fellegvár kapuiról, behatoltak a területre, majd a fenti jelszóval ellátott transzparenseket feszítettek ki a Parthenónhoz közeli falszakaszon, egy görög és egy angol nyelvűt.
 

[tovább a teljes cikkre]

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt nevében a legmélyebb szolidaritásunkról biztosítjuk a görög munkásokat, akik harcot folytatnak azon munkásellenenes intézkedések ellen, amelyeket Görögországban hoztak a tőkés válságból való kilábalásra hivatkozva.

 

[tovább a teljes cikkre]

 

Elmúltak a választások, május elseje, kilencedike.
A kiemelt eseményeknek vége: nyakunkon a dolgos hétköznapok erdeje.
Mert most jön az a fázis, amikor bizonyítanunk kell: ahol nem dolgoztunk jól, vagy elég jól, ott is képesek vagyunk megújulni, látványos eredményeket elérni.

 

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

Rákosi első találkozói jelzik, hogy a feladat a kedvező külső feltételek ellenére nem egyszerű. „Hámán Kató volt az első munkás, akivel hosszasan otthon beszélgettem. Feltűnt nekem nyomottsága, a mozgalom elé tornyosuló, szinte legyőzhetetlen nehézségek állandóan visszatérő felsorolása, panasz saját gyengeségünkre és az ellenség erejére. Láttam, hogy az első feladatok egyike az elvtársak önbizalmának emelése lesz” – írja visszaemlékezéseiben.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

Ezrek emlékeztek meg az egykori Jugoszlávia utódállamaiban Josip Broz Tito halálának harmincadik évfordulójáról. A néhai Jugoszlávia és Tito rendíthetetlen hívei közül a legtöbben a volt kommunista vezető szülőhelyén, a Horvátországhoz tartozó Kumrovecben gyűltek össze.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Május 9

1945. május 9-én Európa és a világ vezető hatalmai megfogadták, hogy csírájában elfojtanak minden fasiszta kezdeményezést. Úgy tűnik, hogy az úgynevezett „demokratikus Európai Unió” ma megtagadja a 65 évvel ezelőtt tett fogadalmat. Eltelt 65 év, és azt vesszük észre, hogy újra árpádsávos zászlók lobognak a Kossuth téren. Tele van firkálva a főváros antiszemita jelszavakkal. Szabadon lehet zsidózni, cigányozni! Egyre erősebb a kommunista-ellenes hisztéria, szerte Európában.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Május 9

A Szovjetunió volt tagállamaiban mindenhol megünnepelték a fasiszta Németország felett aratott győzelem 65. évfordulóját. Volt, ahol állami szinten is, mint Oroszországban, Beloruszban és Ukrajnában, s volt, ahol szinte illegálisan, mint a balti országokban és Grúziában. A kommunisták azonban mindenhol ott voltak.

[tovább a teljes cikkre]