Cikkek
 

V. (XXI.) ÉVFOLYAM 45 SZÁM - 2010. november 20.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

A koronáknak még varázserejük is lehet. Legalább is a cseh királyi koronáról azt tartja a legenda, hogy az, aki illetéktelenül a fejére teszi, rövidesen meghal.

[tovább a teljes cikkre]

 
 

Munkáspárt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Leon E. Panettát, a CIA igazgatóját. Magyarország is kiveszi részét a terrorizmusellenes küzdelemből, ennek jegyében hozta létre a kormány a Terrorelhárítási Központot.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

A három reprezentatív szakszervezet (Vasutasok Szakszervezete, VDSZSZ Szolidaritás, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) és a munkáltató közös nyilatkozata szerint rögzítették a létszámcsökkentés enyhítését célzó eszközök körét, így egyebek között lehetőség nyílik - amennyiben a jogszabályi környezet is lehetővé teszi - a korengedményes nyugdíjazásra, a Cargo Évek Program működtetésére és egyéb, a munkavállalók munkaerőpiacon maradását elősegítő programokra, intézkedésekre.

[tovább a teljes cikkre]

Megalkotása óta érintetlen a magyar sztrájktörvény, amely többek között azt sem tisztázza, hogy mi is az a sztrájk. Nem egyértelmű, hogy jár-e kártérítés annak, akit elbocsátanak, mert nem tudott bejutni a munkahelyére, miként az sem, hogy mit tehet sztrájk esetén a rendőrség. Nehéz beszélni a sztrájkokról, mert Magyarországon 1989 óta annyi volt belőlük, mint amennyi egy hónap alatt van Franciaországban vagy Romániában – mondta az origo című internetes portálnak Tóth Ferenc, a Munkaügyi Kutató Intézet korábbi munkatársa, egyetemi oktató a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) által a sztrájktörvényről a héten szervezett műhelybeszélgetés után.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Munkáspárt

– Úgy hírlik, hogy a Munkáspárt Jelölő Bizottsága Önt jelöli a párt elnökének a decemberi kongresszusra. Elvállalja?

– Igent mondtam a bizottságnak. Nem könnyű szívvel, de igent mondtam.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Történelem

1944 őszén, 1945 tavaszán a Magyar Kommunista Párt kijön a negyedszázados illegalitásból. Villámgyorsan tömegpárttá szerveződik. Magyarország területén a II. Világháborúban győztes Szovjetunió csapatai állomásoznak.

A fasiszta államgépezetet szétzúzták, Horthy emigrációban van. Magyarország azonban még mindig tőkés ország. Az MKP egy percre sem hagy kétséget afelől, hogy szocializmust akar. Ehhez békés úton hatalomra kell kerülnie.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Külföld

A januári szabadulása óta kedden este, a török állami televízióban (TRT) adott első részletes interjújában Agca a Vatikánt tette felelőssé a pápa ellen 1981. május 13-án, a római Szent Péter téren elkövetett sikertelen merényletért. Azt mondta, a Szentszék célja az volt, hogy a tettet a kelet-európai titkosszolgálatok nyakába varrja, és ezzel gyöngítse a kommunista rendszert.

 [tovább a teljes cikkre]

Tizenegy ember vesztette életét Nyugat-Szaharában, amikor a marokkói biztonsági erők szétverték a függetlenségért tiltakozók táborát a térség fővárosa, Laajun mellett – közölte a terület függetlenségéért küzdő Polisario Front.
 
[tovább a teljes cikkre]

 

 

Aktuális

Ez egy olyan világ, ahol lassan semmit nem lehet kimondani, mert a szavakért büntetnek. Ez egy olyan világ, ahol a vélemény nem szent, és a tényeket bármikor el lehet ferdíteni. Vannak tabuk, melyekről nem lehet  beszélni, mert a gazdagok törvénye mimóza-érzékenységgel védelmezi őket.

[tovább a teljes cikkre]