Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 30. SZÁM - 2007. augusztus 23.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Hetvenkilenc
Ennyi szavazatot kapott a Munkáspárt Bátonyterenyén. Sok vagy kevés? Erre a kérdésre nem lehet a mai tőkés rendszer választási logikája alapján válaszolni, csak a mi mércénk szerint. 79 szavazat azt jelenti, hogy ennyien tudatosan a Munkáspártot választják a városban.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Megvalósult a terv: Munkáspárti ünnepség Kecskeméten
Szép ünnepséget tartottak augusztus 20-a alkalmából a Munkáspárt Bács-Kiskun megyei szervezetének tagjai.
[tovább a teljes cikkre]

 

Hangulatos munkáspárti ünnepség Kisújszálláson
"Mi egységes egésznek tekintjük a magyar történelmet"
A Munkáspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyei és kisújszállási tagjai igazán hangulatos ünnepet teremtettek az idei augusztus 20-án. A párt tagjai, megyei és országos vezetői először együtt koszorúzták meg Szent István szobrát a város ünneplőivel, a külföldi testvértelepülések polgármestereivel, a helyi közélet valamennyi szereplőjével.
[tovább a teljes cikkre]

 

A Munkáspárt szívesen látott vendég
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke augusztus 20-án az önkormányzat épületében találkozott Kecze Istvánnal, Kisújszállás polgármesterével.
[tovább a teljes cikkre]

 

Van-e alkotmányos rend Magyarországon?
Szeptember 21-én, a Székesfehérvári Városi Bíróság első fokon tárgyalja azt az ügyet, amelyet Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke személyesen kezdeményezett a Munkáspárt teljes Elnöksége ellen. A vád nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás.
[tovább a teljes cikkre]

 

Újrakezdés Tolna megyében
Augusztus 18-ára Szekszárdra, a család hegyi tanyájába invitálta találkozóra a párt több aktivistáját Buda Péterné elvtársnő.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Egy gyanús halál évfordulójára
1989 a rendszerváltások esztendeje. A hullám Romániát is elérte. Ceausescu számtalan súlyos hibát elkövetett, ami nem vetett jó fényt a szocializmusra és a munkásmozgalomra. A gazdaság súlyos helyzetben volt, a Román Kommunista Párt pedig nem volt elég erős ahhoz, hogy megtisztítsa sorait a karrieristák és sanda szándékú szélhámosok csoportjaitól.
[tovább a teljes cikkre]

 

A szocializmus múltja, jelene és jövője
Az osztrák antiimperialisták az elmúl héten idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható nyári táborukat, ebben az évben a festői szépségű Karintiában, Klagenfurt mellett tartották meg.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

Exportáljunk ellenforradalmat?
Érthetetlen, hogy a kubai kormány miért nem utasította ki Kubából Eőrsi Mátyást. Azt történt ugyanis, hogy Eőrsi Mátyás, aki nem akárki, hanem hivatalos személyiség, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a liberális frakció vezetője, elment Kubába, és ott nyíltan az ottani kormányellenes ellenzékkel találkozott, sőt támogatásáról biztosította őket. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy hivatalos magyar politikus nyíltan felszólította Kuba népét: döntsétek meg Fidel Castrot, döntsétek meg a kubai szocializmust!
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

A Kínai Kommunista Párt 5. kongresszusa
A tömbegpárt születése
A kínai társadalom előtt az 1920-as években alapvetően három feladat állott. Egyrészt, megvédeni Kínát a külföldi hatalmakkal szemben, amelyek fizikailag is jelen voltak Kínában. Másodszor, leküzdeni a kínai feudális kiskirályságokat, és megteremteni az egységes Kínát, ugyanis egészen 1930-ig Kína különböző részeit helyi katonai vezetők tartották kézben. Harmadszor, biztosítani az ország társadalmi fejlődését.
[tovább a teljes cikkre]

 
Kádár János

Nevessünk együtt Kádárral
Az öreg harcos és a főtitkár
Lassan húsz éve annak, hogy Magyarország kapitalizmusban él. Felszabadulásunk napja, április 4-e még szerencsére nem ment feledésbe, de az akkori ünnepségekre már nem mindenki emlékszik, a fiatalok pedig nem is emlékezhetnek.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
A törvény A tőkés rendszerek, így a magyar kapitalizmus is, azt igyekszik elhitetni, hogy tisztességes, fedhetetlen emberek gyülekezete, azaz a parlament jó törvényeket hoz a köz javára. Ezeket azután nem kevésbé makulátlan emberek, azaz a kormány, végrehajtanak ugyancsak a mi hasznunkra. És ha valami gond lenne, sugallja a polgárság, van egy bíróság, amely mindentől független, és igazságot szolgáltat.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

A legvidámabb barakk helyett aranykalitka
A legvidámabb barakk kifejezést, mondván, hogy a szocialista táborban mi voltunk a legvidámabb zug, a múlt rendszerben akasztották rá Magyarországra.
[tovább a teljes cikkre]

 

A leventemozgalomról
Manapság, amikor ilyen-olyan nemzetieskedő jelzőkkel illetett valóságos gárda-alapítási láz vonul végig kis hazánkban - még akkor is, ha ennek nincs semmiféle évfordulós apropója -, talán nem érdektelen feleleveníteni, hogy mi is volt az a leventemozgalom, a Horthy-rendszer e sajátos ifjúsági és egyben katonai intézménye.
[tovább a teljes cikkre]

 

Nox együttes: honnan - hová?
A matyó hímzéstől a szkafander szerkóig
Amikor, úgy körülbelül öt éve feltűnt a Nox együttes, szinte üstökösként tört
[tovább a teljes cikkre]

 
Hírek

Információk a Baloldali Front táboráról
A Baloldali Front vezetősége megköszöni a párttagoknak az eddig beérkezett támogatásokat a Front őszi táborára.
[tovább a teljes cikkre]