Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 17. SZÁM - 2008. április 24.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁS

Sok minden nem tőlünk függ a magyar politikában. Ilyen az is, hogy előrehozzák-e a választást, vagy sem. Ez még a Fidesztől sem függ. A Fidesz, mint a legnagyobb ellenzéki párt bejelentheti, hogy ő bizony már holnaptól szeretne és tudna is kormányozni. Orbán Viktor lényegében ezt tette meg a minap, de ettől még nem lesz választás. Az ellenzék nyomást is gyakorolhat a kormányra, mondjuk, mögé állhat egy népszavazási kezdeményezésnek. Mindezt azonban csak módjával, nehogy Brüsszel rájuk szóljon.
[
tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Angyalföld lakossága újra meghaladja a százezret.
A munkanélküliség egy százalék körül van – büszkélkedett Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. Amikor polgármester lettem 1994-ben, tette hozzá, még kilenc fémipari üzem volt a kerületben, ma egy sincs.

[
tovább a teljes cikkre]

A hurka és a kolbász is magyar hagyomány, olyan érték, amit védenünk kell – nyilatkozta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a gyulai televíziónak abból az alkalomból, hogy idén is ellátogatott a városi böllérfesztiválra. Én csak beosztott vagyok a Kis Gömböc csapatban, a főnök Szőke János barátom (címlapunkon) – tette hozzá a párt elnöke.
 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Interjú

BESZÉLGETÉS DELIKÁT DÓRÁVAL, BUDAPEST 27.
VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELŐJÉVEL

[
tovább a teljes cikkre]

 

 

Mozgalom

A konferencián számos európai baloldali és feminista szervezet képviselője részt vett, érkeztek Dániából, Olaszországból, Franciaországból, Belgiumból, Görögor­szágból és Lengyelországból is, illetve szá­mos spanyol szervezet is képviseltette magát.

[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény


Valószínűleg sokan emlékeznek az idősebbek és középkorúak közül egy feliratra. A gyárak bejárata fölött, az üzemekben lehetett olvasni: „Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga!” Meglehet, hogy ez ma kicsit nevetségesen hat, hiszen a tőkés rablókra, a Gyurcsányokra, Kókákra, Kapolyikra gondolva kinek jut eszébe a „becsület” szó? Mégis, én úgy gondolom, ma méginkább, mint valaha, érdemes ezt leírni. A munka ugyanis tényleg tisztesség dolga.

[tovább a teljes cikkre]

 
 
Külpolitika

A munkásság aránya csökkent, az értelmiségi és alkalmazotti rétegé viszont nőtt. Ez a változás kihatott a párt politikai arculatára is. A programjukból kivették a proletárdiktatúra fogalmát. Ez nem egyszerűen taktikai váltás volt, hanem udvarlás a kispolgáriasodó olasz társadalomnak.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Külpolitika

Nepál nem tartozik azon országok közé,
amely híreire a magyar olvasó felkapná a fejét.
Pedig nem ártana! A 28 milliós Nepál elég nagy állam,
és Ázsia egyik idegenforgalmi központjaként igazán nem tartozik az ismeretlen országok közé.
Bush elnök mindenesetre meglepődött a múlt héten, amikor megtudta a hírt: a nepáli választásokon kommunisták győztek.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Elmélet

A proletariátus osztályharca lényege szerint a polgári társadalom tagadása. Ez semmiképpen sem jelenti a Marx által joggal kigúnyolt politikai közömbösséget az állammal szemben. Éppen ellenkezőleg: olyan harcmodort jelent, amelyben a proletariátust egyáltalában nem kötik a polgári társadalom által, saját céljai megvalósítása érdekében kiépített formák és eszközök, amelyben a kezdeményező fél minden esetben a proletariátus.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Mozgalom

Pataki István (1914-1944) alig múlt 30 éves, amikor a nyilasok Sopronkőhidán egy kivégzőosztag puskacsövei elé állították, hogy bűnhődjék „hazaáruló” tevékenységéért.
  Édesapja l922. februárjában önkezével vetett véget életének. Az özvegyen maradt édesanya az Üllői úti József Fiúárvaházba adta az ekkor nyolc éves Istvánt testvérével, Lászlóval együtt. Az intézetben – a kor szellemének megfelelően – kemény, poroszos, vallásos és nacionalista nevelés folyt.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Hírek

MÁJUS ELSEJÉN ITT A HELYED!

       9 órától: gyülekező a Kodály köröndön – májusi köszöntő

       10 órátor: felvonulás

       10.30-tól  a Munkáspárt majálisa a városligeti Paál László
           sétányon

[tovább a teljes cikkre