Cikkek
 

III. (XIX.) ÉVFOLYAM 31. SZÁM - 2008. július 31.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

VÁGJUK LA A SZENT TEHENET!

Az afganisztáni háború szent tehén a parlamenti pártok számára. Senki sem meri levágni. Nem is háborúról beszélnek, hanem „nemes akcióról”, amit egyes ronda afgánok sérelmeznek, mondván, hogy ez az ő hazájuk.
  Tényleg, nem is értem! Mi mit szólnánk ahhoz, ha hozzánk jönnének afgánok azzal, hogy ránk erőltessék törzsi rendjüket? Bár, lehet, hogy már az is jobb lenne annál, ami ma van, mert a törzsi rend legalább rend, még ha törzsi is.


[
tovább a teljes cikkre]

 
Interjú

Legfontosabb, hogy mindig igazat mondjunk és a kimondott szóért vállaljuk a felelősséget ­­– mondja Espár István. A Munkáspárt Fejér megyei elnöke nem a levegőbe beszél, élete bizonyítja igazát.

 


 [tovább a teljes cikkre]

 
 
Munkáspárt

A második félév konkrét teendőiről tanácskoztak a múlt hétfőn a párt megyei elnökei. A választókerületekben szervezett pártelnöki látogatások beváltak, és a következő hónapokban is a pártmunka fontos eszközét jelentik. Ezzel a megállapítással valamennyi megyei és budapesti vezető egyetértett. Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy ezek a látogatások a politikai munka fontos gyakorlati terepei.
[
tovább a teljes cikkre]

Miért is ne tennénk ezt – mondtuk. A feltett kérdés egyszerű, joggal foglalkoztatja az embereket: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”

[tovább a teljes cikkre]

„Mit tudunk az Elnökségről, Balogh elvtárs?” Hosszú évek óta mindig ezzel a kérdéssel kezdődik a Munkáspárt Elnökségének ülése. Nem mintha Thürmer Gyula (55) elnök ne tudná, hogy mi van a kollégáival, de a hagyomány összetartó erő. Nem véletlen, hogy az Elnökség minden hétfőn délután négykor ülésezik, immáron hosszú évek óta, ha esik, ha fúj. Így volt ez a múlt hétfőn is.

[tovább a teljes cikkre]

 

 

Belpolitika

Az a kormány, amelyik bezárja a kórházakat, nem lehet baloldali – Thürmer Gyula a HírExtra internetes portálnak adott interjújában nem hagyott kétségeket, hogy mi a Magyar Kommunista Munkáspárt útja.

[tovább a teljes cikkre]

  

 

 

Mozgalom

Az idén novemberben Brazília Kommunista Pártja lesz a házigazdája a Kommunista és Munkáspártok Nemzetközi Találkozójának. A párt parlamenti párt, a 2006-os választásokon a szavazatok 2,1 százalékával 13 mandátumot szerzett. Két minisztere is van a jelenlegi kormányban. Mégis keveset tudunk a brazil kommunisták életéről és harcáról.

[tovább a teljes cikkre]

 

Az elmúlt években Dél-Amerika hangos a változásoktól. Az Egyesült Államok és a világ vezető tőkés erői a térség mértéktelen kizsákmányolásával igyekeznek a tőkés rendszer gondjait megoldani. Több dél-amerikai országban olyan politikai erők kerültek hatalomra, amelyek a nemzeti polgárság, mindenekelőtt a középpolgárság érdekeit képviselik a multinacionális tőkével, és a hozzájuk csatlakozó nemzeti nagytőkével szemben.
[
tovább a teljes cikkre

 

 

Évforduló

KÉSZEN A FORRADALOMRA

A KMP második vonala 1919. március 23-ra hirdetett nagygyűlést a parlament elé. Amíg Kun Béla, Korvin Ottó és az első vonal többi szereplője eléggé közismert volt, kevesen tudtak a második vonalról. Pedig, amint az 1919 eleji események bizonyítják, mindig kell lennie második vonalnak. Rákos Ferenc visszaemlékezéseiből tudunk a II. Központi Bizottságról.
[
tovább a teljes cikkre

 
 
Vélemény

Amikor elhatározzák egy létesítmény megépítését, ünnepélyes keretek között lerakják az alapkövet. Beszédet mondanak, íme az átszellemült kezdet, kövesse az elszánt folytatás, épüljön fel a vár, szolgáljon otthonául és menedékéül a benne életre kelő intézménynek, amely az emberiséget fogja gazdagítani.
[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Hírek

AUGUSZTUS
A Magyar Kommunista Munkáspárt tisztelettel meghívja Önt és családját augusztus 20-án 11 órára Orosházára, a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény udvarán tartandó alkotmánynapi ünnepségére. A nagygyűlésen felszólal Gál Ferenc megyei elnök, Németh Béla, Orosháza polgármestere, ünnepi köszöntőt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke mond.

[
tovább a teljes cikkre