Cikkek
 

IV. (XX.) ÉVFOLYAM 32. SZÁM - 2009. SZEPTEMBER 3.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

indenkinek van egy álma, az enyém a BKV. Szeretnék csatlakozni a BKV Zrt. csapatához. Tudod, a BKV-nál ma már nem munkásfelvételt hirdetnek. Azok a csúnya idők már elmúltak. Ma már egy nagy csapat, egy nagy család tagja lehetsz, ha jelentkezel. A BKV honlapján magad is elolvashatod, hogy mostanság keresnek humánpolitikai igazgató csapattársat és buszvezető csapattársat. Ez utóbbiból, gondolom, többet is. Aki nap, mint nap utazik a BKV pontos, tiszta, európai szintű járatain, nyilván irigykedve nézi a sok csapattársat, és csak arra vágyik, hogy egyszer majd ő is csapattárs lehessen, humánpolitikai igazgató, buszvezető, vagy netán jegyellenőr.
[tovább a teljes cikkre]

 

Interjú

– Szüleim baloldali gondolkodású emberek voltak. Ez az elkötelezettség természetes volt a családban. Minden ment a maga természetes útján megszakítás nélkül. KISZ-tag voltam, aztán 1971-ben, mikor már a BM-ben dolgoztam, felvettek a pártba. Büszke vagyok erre az időszakra. Alapszervezeti szinten voltam vezetőségi tag. Oktatással és beiskolázással foglalkoztam. Egész életem a kommunista meggyőződés itatta át.

  [tovább a teljes cikkre]

 

 

Magyarország

Demszky Gábor főpolgármester, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Kocsis István BKV vezérigazgató. Az elmúlt hetekben nem volt nap, amikor ne kiáltottak volna egymásra kígyót-békát. Nem volt esti híradó, amelyikben egyikről vagy másikról ne derült volna ki valamilyen stikli.

[tovább a teljes cikkre] 

A képen látható hirdetés olvasása után tettem egy próbát, és felhívtam a megadott telefonszámot. Valaki felvette a telefont – bemutatkozás nélkül – és készségesen válaszolt a „segítségkérésemre”. A folyamat úgy zajlik, hogy megbízást adok nekik, majd két nagydarab ember – szó szerint kell venni, mert ezt mondta az ügyintéző – megkeresi az adóst és jobb belátásra, fizetésre bírja.

 

[tovább a teljes cikkre] 

 

 

Mozgalom

A szlovákok méltán lehetnek büszkék az eseményre, hiszen az Közép-Európa legnagyobb antifasiszta felkelése volt. 18 ezer partizán és több tízezer szlovák katona vett részt a fasiszta Tiso-rendszer és a német megszállás elleni harcokban, majd a Szovjet Vörös Hadsereggel közösen Szlovákia teljes felszabadításában.

 

  [tovább a teljes cikkre]

 
 

Vélemény

Kitalálta egy lényegtelen méretűre zsugorodó, de annál agresszívebb törpe párt, hogy adjuk el az egészségügyet. Csak azért, mert ezzel jól járnak néhányan. Nem a betegek, a TB-t fizetők, a kórházi dolgozók, az orvosok, hanem a nagy tőkével rendelkező vállalkozók. Persze, az SZDSZ ezt nem így mondta. Azt ígérte, hogy mindenki jól fog járni ezzel, mert pénzt hoznak a befektetők. Valóban, a felvásárlók hoznak pénzt.

 [tovább a teljes cikkre]

Valamikor régen fociztam, és szerettem a focit. Az életem másképp alakult, nem folytattam a játékot, később meg még a nézéséből is kiábrándultam. Legalábbis a magyar fociból.
  A BL-döntőket és a VB-t mindig megnézem, és elcsodálkozom, hogy miért tudnak a külföldi focisták ilyen jól játszani. Nehogy azt mondja nekem most valaki, hogy a pénz miatt. A nagy klasszisok legtöbbje majdhogynem utcagyerekként kezdte, és tehetsége volt hozzá – ezért emelhette tudását magas szintre.

 [tovább a teljes cikkre]

 
 

Történelem

A tőkés ellenforradalom Magyarországon békésen ment végbe. Ehhez az kellett, hogy a hatalmat birtokoló MSZMP, illetve annak vezetése maga készítse elő az átadását. Ez a pillanat 1988 májusa, a Kádárt leváltó pártértekezlet után azonnal elindul, de 1989 februárjában gyorsul fel igazán. Februárban az MSZMP Központi Bizottsága dönt arról, hogy új alkotmány kell. Szépen meg is bízzák az akkor 61 éves jogászt, Kulcsár Kálmánt, a Grósz- és a Németh-kormány igazságügyminiszterét.

[tovább a teljes cikkre 

 

 

Aktuális

2003-ban a Globus-é többek között a nagykőrösi, a budapesti, békéscsabai és debreceni konzervgyár.
 2006-tól a Globus a francia CECAB tulajdona.
 2009-re az immár francia Globus bezárja előbb nagykőrösi, majd budapesti üzemét, és jelentősen leépíti békéscsabai gyárát. A szakszervezet törvénytelenségekre hivatkozva tiltakozik, hiába.
 2009. januárjáig bezárják a debreceni konzervgyár babfeldolgozó részlegét, 200 dolgozót bocsátanak el.

[tovább a teljes cikkre]