Cikkek
 

II. (XVIII.) ÉVFOLYAM 15. SZÁM - 2007. április 26.

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Nem szeretem Kóka Jánost
Nem szeretem Kóka Jánost. Nem a fellengzős, pökhendi stílusáért. Az sem érdekel, hogy külföldről hozatja az öltönyeit, és lesír róla a gazdagság. Elvégre is, nem munkáspolitikust játszik, hanem a feltört, sikeres magyar nagytőkét testesíti meg. Nekem az nem tetszik, amit Kóka úr és MSZP-s párja, Gyurcsány úr megtestesítenek.
[tovább a teljes cikkre]

 

Zéró tolerancia
A miniszterelnök a holokauszt évfordulón közös nyilatkozatot fogadtatott el a parlamenti pártokkal. Nem biztos azonban, hogy mindenki, aki egyébként komolyan és teljes politikusi tisztességével elítéli a zsidóellenességet, egyetért azzal, hogy újra és újra hitet kelljen tenni, ráadásul kormányfői biztatásra.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

A baloldaliságot a baloldalon kell keresni
Thürmer Gyula könyvének bemutatója
Ajánlom a könyvet, azoknak a kiábrándult MSZP-seknek is, akik rájöttek arra, hogy a baloldaliságot a baloldalon kell keresni, akik az igazságra kíváncsiak, de azoknak is, akik, úgy akarnak a politikáról olvasni, hogy közben szórakoznak is - mondta a Munkáspárt elnöke a Balszemmel című kötetének bemutatójaként április 18-án tartott budapesti sajtótájékoztatón.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

A Munkáspárt állásfoglalása a BKV létszámleépítéséről
Közel 1500 dolgozótól akar megválni a BKV ZRT új vezetése. Felére csökkentenék az igazgatóságok számát, a fizikai munkások 10%-át (1000 fő), a szellemi munkások 20%-át (500 fő) elbocsátanák.
[tovább a teljes cikkre]

 

Vizitdíjas nyomor
Vizitdíjjal kel fel a nap sok-sok betegnek a kecskeméti Nyíri úti kórház rendelőintézetében. Ember ember hátán a folyosókon. A 300 forintos nyugtákért hosszú sorokban állnak, akárcsak 1946-47-ben, amikor csak jegyre kaphatott kenyeret, lisztet, zsírt és cukrot a magyar dolgozó. A háború utáni nyomorúság ma visszaköszön a vizitdíjjal.
[tovább a teljes cikkre]

 
Pártélet

Sikeres negyedévet zártunk
A baranyai példa
Mohácsott, e történelmi városban tartotta a kibővített elnökségi ülését a párt Baranya megyei elnöksége.
[tovább a teljes cikkre]

 
Belpolitika

Érveljünk - ne beszéljünk mellé
Ne beszéljünk mellé, ha tudjuk, hogy rosszul élünk! Ez jut az ember eszébe, amikor az orvosi váróban az egyik beteg mentegeti a kormányt, mondván, nekik sem könnyű, világgazdaság van, meg globalizáció, és a többi, és a többi, és igazán nem ügy az a 300 forint a vizitdíjért. Igenis, ügy!
[tovább a teljes cikkre]

 

Egyszeri munka, dupla siker
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének népi kezdeményezése nagy feladat elé állított sok munkáspárti szervezetet is.
[tovább a teljes cikkre]

 

Nem kell félni az interneten sem, sőt!
Az utcán jól lehet gyűjteni aláírásokat. De mit tegyenek azok, akik vidéken laknak, ahol nincs metró?
[tovább a teljes cikkre]

 

Veszélyben a rédics-lenti-zalaegerszeg vasútvonal!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által indítványozott terv
alapján a MÁV összes mellékvonalán szünetelne a személyforgalom 2008-tól. Ez a lépéstervezet érintené Rédics és Lenti lakosságát is.
[tovább a teljes cikkre]

 

Állásfoglalás a vasút megcsonkításával kapcsolatos kormányzati tervekről
A Magyar Közlekedési Klub tiltakozó állásfoglalást bocsátott útjára a vasúti közlekedés újabb tervezett leépítésével és a közlekedési tarifák május elsején bekövetkező emelésével szemben. Az állásfoglaláshoz, mintegy 30 zöld- és más civilszervezet mellett, a Munkáspárt is csatlakozott. A párt nevében április 19-én Thürmer Gyula írta alá a nyilatkozatot.
[tovább a teljes cikkre]

 
Baloldali Front

A Baloldali Front felhívása a 2007. május elsejei tüntetésre
ELLENÁLLÁS a SZOLIDARITÁSÉRT! SZOLIDARITÁS az ELLENÁLLÁSSAL!
A MI május elsejénk nem csak egy munkaszüneti nap. A MI május elsejénk az ELLENÁLLÁS és a SZOLIDARITÁS napja. ELLENÁLLÁS és SZOLIDARITÁS Magyarországon, ELLENÁLLÁS a világban. ELLENÁLLÁS a kizsákmányolás és az elnyomás minden formájával szemben, SZOLIDARITÁS mindenkivel, aki ELLENÁLLÁST tanúsít.

[tovább a teljes cikkre]

 

Mérföldkő a zalai kommunisták életében
2007. áprilisában a kommunista fiatalok, diákok és dolgozók megalakították a Baloldali Front keszthelyi szervezetét.
[tovább a teljes cikkre]

 
Állásfoglalások

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
Miénk a kórház, magunknak építettük!
A Magyar Kommunista Munkáspárt megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az egészségügyi miniszter egy tollvonással öt, nagy múltú kórházunkat dobta a szemétbe. Ezek közül az egyik a Schöpf-Mérei kórház és Anyavédelmi Központ.
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
Megvédjük Kádár János emlékét és életművét!
Az MSZP kongresszusán pártelnökké megválasztott Gyurcsány odáig merészkedett, hogy meggyalázza Kádár János történelmi szerepét, életművét, kétségbe vonva Kádár János és a szocialista rend demokratizmusát.
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
A posta privatizálásának veszélyeiről
2009 a postai piac liberalizációjának éve lesz. Addigra az Európai Unió elvárásainak megfelelően, eladásra kész állapotba kell hozni a Magyar Postát.
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
Ne álljunk meg félsikernél,vigyük végig a harcot, védjük meg az egészségügyet!
Molnár Lajos egészségügyi miniszter bukása siker. Siker azok ezreinek, akik kórházukért az utcára mentek. Siker az orvosoknak, ápolóknak, akik kiálltak a józan ész és az orvosi kötelességteljesítés mellett. Siker a Munkáspártnak, amely a "reformnak" csúfolt egészségügy-rombolás első percétől követeli: váltsák le Molnár Lajost!
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
Az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók 36 órás munkahetéről
Vegyipari, és gyógyszeripari cégek nyomására ismét napirendre került az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók, kedvezményes 36 órás munkahétről szóló jogszabályának megváltoztatása. Az érdekelt cégek a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon keresztül próbálják meg átverni a 40 órás munkahétre vonatkozó igényeiket.
[tovább a teljes cikkre]

 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
El a kezekkel az iskoláinktól!
A Fővárosi Önkormányzat ismét kitett magáért. Szakképzési reform címén szeptembertől megszüntetné a budapesti szakközépiskolák gimnáziumi osztályait, több mint 20 iskolát összevonnának, és közel 30 intézmény teljesen megszűnne.
[tovább a teljes cikkre]

 
Történelem

Korea: történelmi folyamatosság és megújulás
A Koreai Népi Demokratikus Köztárságban az idei tavasz a nagy ünnepek időszaka. Április 15-én rendre megemlékeznek a Nap Ünnepéről, azaz Kim Il Sung születésének évfordulójáról. Az idei ünnep kiemelkedik, hiszen ebben az évben 95 éve annak, hogy megszületett a koreai nép legendás személyisége.
[tovább a teljes cikkre]

 

"Leküldhet gyufáért!"
Kádár János és Kim Il Sung, a KNDK vezetője egyidősek voltak. Kim Il Sung, vagy ahogyan korábban írtuk, Kim Ir Szen, egyaránt 1912-ben születtek. A koreai államférfi április 15-én, Kádár János május 26-án.
[tovább a teljes cikkre]

 
Külföld

Új kínai nagykövet Budapesten
Április elején adta át megbízó levelét Zhang Chunxiang, a Kínai Népköztársaság új budapesti nagykövete. A nagykövet Zhu Zushou helyére érkezett, aki az elmúlt években képviselte hazáját Magyarországon. Zhang Chunxiang sikeres pakisztáni küldetés után vette a budapesti képviselet vezetését.
[tovább a teljes cikkre]

 

Több városi orvost a falvakba - Kínában
Gao Qiang kínai egészségügyi miniszter a minap kifejezésre juttatta: idén
[tovább a teljes cikkre]

 

Nagyhatalmi futballdöntés
Kikaptunk nemzetközi porondon. Nem annyira labdarúgásban, mint inkább politikában. Ezért nem kell nagyon elkeseredniük a magyar sportrajongóknak!
[tovább a teljes cikkre]

 
Vélemény

Marxista szterotípiák
Folytatva a reagálást Szabó Zoltán okfejtésére (Népszava, 2007. április 2.), le kell számolnunk fatalizmusával. Kétségtelen, a globalizáció ma már elválaszthatatlan a kapitalizmustól, azt megszüntetni valóban csak a tőkés renddel együtt lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy átmeneti időszakban (amíg be nem következik a forradalmi helyzet) megfelelő politikával nem korlátozhatjuk hatalmát, még a kapitalizmus keretei között.
[tovább a teljes cikkre]

 
Vers

Kónya Béla
A kalandvágyból Ózdon maradók
Arcél és acél, hajdan szinonimák, Vasnyüvő és tanultabb apák és nagyapák, Érc és vasporfelhőn vertek itt tanyát,Fáradtan aludták az igazak álmát.
[tovább a teljes cikkre]

 
Elmélet

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!
A magyar polgári demokrácia születése 1990-ben a rendszerváltás követelése a "demokrácia és a szabadság" volt. Az akkori ellenzék, amely az értelmiség soraiból került ki, a polgárság klasszikus jelszavait tűzte zászlajára. Legyen gyülekezési szabadság, legyen többpártrendszer, legyen sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság. Miért tette ezt? Egyrészt, a hatalom megszerzéséhez új játékszabályok kellettek. Ha nincs többpártrendszer, legálisan nem lehetett volna se MDF, se SZDSZ, se más. Ha nincs sajtószabadság, az ellenzék nem jutott volna sajtóhoz. Másrészt, a kialakuló új osztály, a tőkésosztály az új játékszabályok útján kívánta hatalmát érvényesíteni, és távol tartani a hatalomból mindenki mást.
[tovább a teljes cikkre]